Oman ajan ja tilan luominen ei aina ole itsestäänselvyys joka päiväisessä elämässä. Oman itsen kuunteleminen ja mitä sille kuuluu jää usein toissijaiseksi. Ehkä sitä ei huomaa tarvitsevansa tai ei vain ole ajatellut asiaa sen enempää. Hyvä alku onkin pohtia tarvitsenko tietoisesta läsnäoloa itselleni ja miten sitä voisin harjoittaa helposti arkisissa rutiineissa. Yleensähän osaamme suorittaa ja tehdä asioita niin työssä, kotona ja harrastuksissa – varsinkin kun sitä edellytetään jonkin toisen taholta.
Kun sitten tulee halu kuunnella itseään, tarvitaan siihenkin tilaa ja aikaa. Helpoin keino ehkä on lähteä pienelle kävelylle ja laittaa puhelin äänettömälle. Kävellessä voikin sitten hieman tutkailla itseään ja tehdä tilaa omalle läsnäololle tässä ja nyt. Kävellessä voi esimerkiksi tunnustella miten omat jalat liikkuvat tai miltä tuntuu kun jalkapohja painautuu maahan askel kerrallaan. Oman hengityksen kuunteleminen kun se kulkee kehoon sisään ja ulos. Voi myös tunnustella tuulen ja auringon tuntua kasvoilla, kuunnella lintujen laulua tai omien askelten ääniä.
Ohjaan säännöllisesti yinjoogaa omassa olohuoneessani, jota kutsutaan Oilin joogahuoneeksi. Hidastempoinen yinjooga antaa mahdollisuuden tutustua itseen, kuunnella niin omaa kehoa kuin mieltäkin. Harjoituksen ympäristö on yleensä rauhallinen ja miellyttävä. Kun oma mieli on kiireinen ja levoton harjoitukseen tultaessa, on se usein rauhoittunut sieltä lähtiessä. Luon tuntien rakenteen sellaiseksi, että osallistujan on mahdollista ikään kuin laskeutua matolle rauhassa kuuntelemaan itseään ja omia tuntemuksiaan.
Yinjoogatunnin aloituksessa ohjaan mukana olijoita kuuntelemaan omaa hengitystä sekä keskittymään oman kehon tuntemuksiin tässä ja nyt. Harjoituksen aikana hitaat yinasanat ja erilaiset hengitystekniikat sekä apuvälineet mahdollistavat osallistujan vähentämään kehonsa ja mielensä kireyksiä. Yleensä ohjaamani tunnit päättyvät meditatiiviseen loppurentoutukseen, jossa voikin viimeistään päästää irti ja antautua vain olemaan itsensä kanssa.
