Matkailu

Matkailualan konsultaatioista olen jäänyt eläkkeelle 4/2022.

Aloitin lähimatkustamisen jo isän kyydissä kalanmyyntireissulla ympäri Pohjois-Suomea. Bussilla opintoihin ja töihin Rovaniemelle ja sieltä Kemijärvelle, Pohjois-Italiaan ja takaisin.  Mainostoimiston ja perheen yhdistäminen 30-vuotiaana oli rikkaimpia ja haastavimpia kokemuksiani elämässä. Muutot Keski-Suomen, Lapin ja Varsinais-Suomen välillä sisälsivät enemmän uusia mahdollisuuksia kuin menetyksiä.  Restonomin opinnot (AMK ja YAMK) tulivat tutuksi Hämeen ja Lapin ammattikorkeakouluissa.

Kokemukset moninaisissa yrityskohtaisissa ja matkailukeskuskohtaisissa kehittämistehtävissä ovat vahvistaneet ja laajentaneet osaamisaluettani kestävämpään ja suunnitelmallisempaan matkailuliiketoimintaan.

Keväällä 2021 tein benchmarking-tutkimusta HaparandaTornio-kaksoiskaupungille. Edellisinä vuosina 2019-2020 olin fasilitoimassa Kemin ja Keminmaan matkailun kasvuohjelmia sekä Meri-Lapin teollisuusmatkailun kehittämistä.

Sitä aikaisemmin olen ollut kehittämässä joulumatkailua Rovaniemellä sekä teollisuusmatkailua Kemissä, Raahessa ja Meri-Lapissa.

Rovaniemen joulumatkailun kehittäminen
Joulupukin Pajakylä Napapiirillä oli pääkohteeni, jonne perustettiin Joulupukin Ympärivuotinen elämysmaailma 2010-hankkeessa www.santaclausvillage.info -sivusto. Raportti hankkeesta tässä.

Pienet tontut pitävät hauskaa lumisessa Lapin talvessa. Kuva: Kaisa Sirén

Rovaniemi Experience DQN-hankkeessa toteutettiin Napapiirin yrittäjien opintomatka Hongkongin elämyskohteisiin 2012. Raportti tässä.

Lisäksi valmistelin Rovaniemen luontomatkailuun hanketta osaksi opintojani sekä myöhemmin yrittäjänä.

TEOLLISUUSMATKAILU

Opinnäytetyöni oli osa Lapin AMKn Lapin tuntu-monialaista työtä, jossa tutkin Kemin mahdollisuuksia teollisuusmatkailun kehittämiseksi (sivulta 171-). Työssäni pystyin hyödyntämään omaa tehtävääni Kemin kaupungin kehittämiskoordinaattorina 2015-2018.

Raahen teollisuusmatkailun kehittämisessä tein yhteistyötä Nuotio Digitals Oyn kanssa keväällä 2019.

Olin suunnittelemassa Lapin AMKn Meri-Lapin teollisuusmatkailuhanketta 2019-2021.

AIKAISEMPIA kehittämistehtäviäni
Olen kehittänyt matkailukeskuksia ja valmentanut niissä toimivia matkailuyrityksiä kohti kestävämpiä ja laadukkaampia sekä kustannustehokkaampia ratkaisuja. Olen myös toiminut useasti matkanjohtajana ja matkaoppaana sekä matkojen suunnittelijana erilaisille benchmarking-matkoille.

Muutamia esimerkkejä:

Syötteen matkailukeskus Dreen DQN -loppuraportti sekä opintomatkaraportti Skotlantiin 2012.

Marke – Keski-Suomen marja-alan kehittämishanke 2002-2004, Jyväskylä. Keski-Suomen marja-alan kehittäminen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa 2002-2004. Loppuraportti hankkeesta, opintoretkiraportit Pohjois-Italiaan 2005 sekä Suonenjoelle ja Lappiin 2003. Julkaisu: Maukkaat Marjat Keski-Suomesta -yhteistyöllä tulevaisuuteen.

Lisäksi Keski-Suomen Venla-naisyrittäjyyshanke toteutti opintomatkan Italiaan Piemonteen 2001.

AIKAISEMPIA KIRJOITUKSIANI SOMESSA

Pohdintojani elämysmatkailusta ja hyvinvointimatkailusta linkki

Travel with Oili aikaisempi blogi mm. matkoistani Thaimaaseen sekä opinnoistani Matkailun sähköistä liiketoimintaa Haaga-Helian opinnoissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: